Här beskriver vi kortfattat dom vanligaste cykeltyperna.
Standard- Citycyklar
En cykel som främst används till kortare turer, oftast utrustad med navväxlar och redan från början utrustad med pakethållare, belysning och skärmar. Passar perfekt när man har kort sträcka till jobb eller skola. En lättskött cykel som fungerar i ur och skur. Standardcyklarna har oftast en traditionell ram och Citycyklarna något modernare ram design.
Hybridcyklar
Det som kännetecknar Hybridcyklarna, är lätt ram, utanpåliggande växlar och rakt styre. Säljs både fullutrustade med pakethållare och skärmar eller ”nakna” där man själv väljer vilken utrustning man vill ha. En cykel som passar perfekt för längre pendling, cykelsemester. Ska man använda cykeln på vintern är det bra om man väljer hydrauliska skivbromsar, går bra att komplettera med dubbdäck för vinterkörning.
Cykelcross
En cykel anpassad för tävlingsformen cykelcross, men som även blivit en populär pendlar- och träningscykel. Perfekt när man snabbt vill ta sig från punkt A till B. Passar de flesta underlag förutom skogsstigar. En cykel som går att utrusta med skärmar, pakethållare och dubbdäck.
Racercyklar
En cykel anpassad för träning och tävling, på landsväg. Finns i många olika prisklasser, det som avgör priset är kvalité på ram och komponenter. Dom enklare racercyklarna är utrustade med aluminiumram och dom finare tävlingscyklarna med carbonram. Dom flesta racer vi säljer är utrustade med Shimano komponenter och man kan dela upp dom enligt nedanstående tabell. Tiagra är billigast och Dura Ace Di2 dyrast, Di2 betyder att cykeln är utrustad med elektriska växlar:
Komponentgrupp Träning Tävling
Tiagra X
105 X X
Ultegra (Di2) X X
Dura-Ace (Di2) X X
Mountainbike (MTB)
Cyklar anpassade för att cykla i terräng, det finns många olika typer av MTB inriktade för speciella ändamål. Den vanligaste typen är det man kallar XC (crosscountry), då man cyklar på stigar och grusvägar. XC cyklarna finns med dämpning fram och heldämpat, med en heldämpad MTB får man bättre kontroll och mer komfort när man cyklar på stökigt underlag. MTB finns med tre olika hjulstorlekar 26”, 27,5” och 29” hjul. Idag använder man 26” hjul i stort sett bara till ungdomscyklar. Med 29” hjul tar man sig lättare över hinder i terrängen, MTB utrustad med 27,5” hjul blir lite kvickare men är inte lika förlåtande när man kör över stenar eller rötter.